Pe ultra-scurte, 144 și 432 MHz, repetoarele se fac mecanic, cu un cilindru în care intră semnalul din antenă, cilindru cu o geometrie calculată astfel încât emisia și recepția să se facă simultan, cu o singură stație, decalajul fiind determinat de cilindru. Și merg pe aceeași frecvență și la RX și la TX.
Cred ca te referi la amatori ca n-am văzut asa ceva.
Pe aceiași frecventa nici nu se folosesc repetoare, poți sa programezi direct stațiile sa meargă intre ele, majoritatea repetoarelor sunt duplex. Numai la papagali se folosește aceiași frecventa.
Nu e greu de făcut un repetor din moment ce stațiile fixe se pot programa la modul cum sa funcționeze. Au ieșiri în spate de trigger si preluare semnal ptr cealaltă stație.
Din doua stații fixe legate intre ele faci la urgenta un repetor.
La una iți trebuie emisie puternica și la cealaltă recepție cât mai buna.
Acum poate o fi mai performante, de vreo 9-10 ani n-am mai umblat cu asa ceva, sila imbunatatiri ma gandesc numai la criptare si la ce spuneam înainte, cod de acces, transmis automat de catre stație către repetor, si numai cu ala sa se deschidă comunicația, dacă nu e, înseamnă ca tot asa au rămas, si pot sa-i bușească oricine si cu o jucărie walkie-talkie chinezeasca dacă e pe aproape si se mai joaca pe la jucarie.
Ca se pot transmite si coduri, se știe ce stație emite, i se poate da un cod de identificare si numai cu asta tot ai putea sa limitezi accesul pe repetor numai cu stațiile care se identifica, (cred) ca s-ar putea face ca un fel de rețea gen wireless cu acces numai pe baza de MAC (pe radio Mac-ul fiind codul de identificare)